קבר חבקוק הנביא

מיקום האתר

סמוך ליישוב חוקוק
גליל תחתון

"ה', שָׁמַעְתִּי שִׁמְעֲךָ – יָרֵאתִי…"

  • תיאור המקום

    הזיהוי המקובל של קבר חבקוק הוא סמוך לכביש 65 מדרום לצומת קדרים, מערבית ליישוב חוקוק שבגליל. אתר הקבר מוזכר בתיאורי נוסעים רבים החל מהמאה ה-13 לסה"נ. ציון הקבר הנו מבנה אבן בעל כיפה כחולה והוא נמצא בשטח פתוח. לצד המבנה עצי אלון עתיקים. 

  • אודות חבקוק הנביא

    תקופת חייו אינה מפורשת (בניגוד לנביאים רבים שבפתח ספריהם כתובים המלכים שבתקופתם פעלו, או שהם מוזכרים בגוף הספר כאישים שהנביא דיבר איתם). ועל כך כתב הרד"ק בראש הספר: "הנביא הזה לא ידענו דורו ולא משפחתו (ממש כלשון האבן עזרא), ובסדר עולם (פרק כ') 'יואל נחום חבקוק נתנבאו בימי מנשה, ולפי שלא היה מנשה כשר לא נקראו על שמו'. ונבואתו על נבוכדנצר על הרע שעשה לישראל מכל העמים והתנבא על הרע שיעשו פרס ומדי לזרעו באחרונה (= כלומר חבקוק התנבא על פרס ומדי שישמידו את מלכות הכשדים של נבוכדנצר)". והוא משער כי הממלכה של נבוכדנצר התחילה לצמוח כבר בדורו של מנשה, דורות אחדים לפני החורבן.

     

    יש לציין כי על פי ספר הזהר (הקדמה דף ז' ע"ב, וכן בזהר ח"ב רע"מ דף מ"ד ע"ב) חבקוק היה בנה של האישה השונמית שהחיה אלישע [מלכים ב פ"ד], ושמו ניתן לו על פי דברי אלישע, שאמר לה (שם פסוק ט"ז): "למועד הזה כעת חיה את חובקת בן". מאידך יש לציין כי בספר יוסיפון (פרק שלישי) מבואר כי חבקוק הציל את דניאל מגוב האריות (וסיפור זה מובא גם בספר החיצוני "מעשה בל והתנין").

     

    הפרק השלישי של ספר חבקוק הוא תפילה הפותחת במילים: "תפילה לחבקוק" – כולל בתוכו תיאורי התגלות של הקב"ה והנהגתו. ובספר הזהר (ח"ג דף קי"א ע"א) קיימת השוואה בין נבואה זו ל"מעשה מרכבה" שבספר יחזקאל (פרק א), וכן להתגלות המרכבה שבספר ישעיהו (פרק ו), וגם בספר הקנה (ל"ג) פרק שלישי של חבקוק הוא התבוננות במעשה מרכבה.

     

    חבקוק גם נחשב למי שבדבריו נמצאת באופן תמציתי כל התורה ומצוותיה. וכך נאמר בגמרא (מכות כ"ד ע"א): "דרש רבי שמלאי: שש מאות ושלש עשרה מצות נאמרו לו למשה… בא דוד והעמידן על אחת עשרה… בא ישעיהו והעמידן על שש…  בא חבקוק והעמידן על אחת שנאמר: 'וצדיק באמונתו יחיה" (מכות כ"ד ע"א).

     

דילוג לתוכן