"וַתָּמָת רָחֵל וַתִּקָּבֵר בְּדֶרֶךְ אֶפְרָתָה הִיא בֵּית לָחֶם. וַיַּצֵּב יַעֲקֹב מַצֵּבָה עַל־קְבֻרָתָהּ הִיא מַצֶּבֶת קְבֻֽרַת־רָחֵל עַד־הַיּוֹם." (בראשית ל"ה)
אשת יעקב אבינו ואמם של יוסף ובנימין. סמל לגעגוע, לאהבת הקב"ה את עמו ולתקוות הגאולה
רחל אמנו מכונה במדרש (בראשית רבה) "עיקרו של בית", מה שמלמד על מעמדה המיוחד בבניין בית ישראל. יוסף ובנימין. צאצאיה עמדו במרכזה של ממלכת ישראל בתקופת הבית הראשון. דמותה מוזכרת במדרשים רבים.
כדי לשאת את רחל לאשה, עבד יעקב אבינו שבע שנים אצל אביה לבן, שנים עליהן נאמר "וַיִּהְיוּ בְעֵינָיו כְּיָמִים אֲחָדִים בְּאַהֲבָתוֹ אוֹתָהּ" (בראשית כ"ט). בליל הכלולות החליף לבן את רחל באחותה לאה. רחל, על פי המדרש, התגברה על כאבה האישי וכדי למנוע מאחותה ביוש, מסרה רחל ללאה מראש את הסימנים שיעקב נתן לה לצורך הזיהוי שלה עצמה. ורק לאחר שיעקב התחייב לשבע שנות עבודה נוספות, ניתנה רחל ליעקב.
בצוואתו ליוסף הזכיר יעקב את האירוע ואמר: "וַאֲנִי בְּבֹאִי מִפַּדָּן מֵתָה עָלַי רָחֵל בְּאֶרֶץ כְּנַעַן בַּדֶּרֶךְ בְּעוֹד כִּבְרַת אֶרֶץ לָבֹא אֶפְרָתָה וָאֶקְבְּרֶהָ שָּׁם בְּדֶרֶךְ אֶפְרָת הִוא בֵּית לָחֶם" (בראשית מ"ח). על פי מסורת ישראל נמצא הקבר דרומית לירושלים, במבואותיה הצפוניים של בית לחם.
רחל אמנו הייתה בתו של לבן הארמי אחי רבקה. כאשר נמלט יעקב מפני עשו אחיו (ראו בראשית כ"ז-כ"ח) הוא שם פעמיו אל בית דודו – לבן. שם, על שפת הבאר בפאתי העיר, פגש לראשונה את בת-דודו רחל הרועה את צאן אביה, שם המתינו הרועים להתכנסות רועים רבים כדי לגלול את האבן הגדולה שכיסתה את הבאר. אך משראה יעקב את רחל, גלל יעקב לבדו את האבן הגדולה שכיסתה את פי הבאר והשקה את צאן לבן אחי אמו.
יעקב עבר לגור ולעבוד בבית לבן, וביקש ממנו את בתו רחל בתמורה לעבודתו. אך לאחר שבע שנים רימה לבן את יעקב ונתן לו לאשה את לאה – אחותה הבכורה של רחל, ויעקב נאלץ להתחייב לשבע שנים נוספות של עבודה כדי לזכות ברחל.
רחל שהייתה האישה האהובה והמועדפת, לא ילדה בנים ליעקב במשך שנים. ככל שנולדו ללאה עוד בנים, הלך צערה של רחל וגבר והיא אף הטיחה ביעקב "הָבָה לִּי בָנִים, וְאִם אַיִן – מֵתָה אָנֹכִי". יעקב ענה לה אף הוא בכעס: "הֲתַחַת אֱ-לֹהִים אָנֹכִי, אֲשֶׁר-מָנַע מִמֵּךְ פְּרִי-בָטֶן?!". רק כעבור שנים זכתה רחל להיפקד בבן. היא קראה לו יוסף – "יוסף ה' לי בן אחר" – כביטוי לתקוותה ללדת בן נוסף.
לאחר שנים ארוכות בבית לבן, התגלה הקב"ה אל יעקב וציווה עליו לשוב לארץ ישראל. רחל ואחותה לאה קיבלו עליהן את הדבר ואף הצדיקו את יעקב המבקש להינתק מלבן, אביהן. כשעזבה משפחת יעקב את הבית, גנבה רחל את התרפים – צלמים שהיו חשובים בעיניו של לבן. לבן יצא בעקבות יעקב ובנותיו ומשהשיג אותם האשים אותם גם בגניבת התרפים. יעקב – שלא ידע כי רחל גנבתם – הכחיש את האשמה בתוקף והוסיף: "עִם אֲשֶׁר תִּמְצָא אֶת-אֱלֹהֶיךָ – לֹא יִחְיֶה!". יש מן המפרשים הרואים בקללה עקיפה זו את הגורם לכך שרחל, שזכתה להריון שני, נפטרה בלידתה את בנם בנימין, בעודם בדרך – "בעוֹד כִּבְרַת-הָאָרֶץ לָבוֹא אֶפְרָתָה".
רחל נקברה בדרך בית לחם, והיא היחידה מבין אימהות ואבות האומה שאיננה קבורה במערת המכפלה. במרוצת השנים הפכה רחל סמל לאם החומלת על ילדיה, בני האומה הישראלית. הנביא ירמיהו תאר אותה בוכה על בניה הגולים: "קוֹל בְּרָמָה נִשְׁמָע נְהִי בְּכִי תַמְרוּרִים רָחֵל מְבַכָּה עַל-בָּנֶיהָ; מֵאֲנָה לְהִנָּחֵם עַל-בָּנֶיהָ כִּי אֵינֶנּוּ" (ירמיהו ל"א), והמדרשים שבאו בעקבותיו תיארו אותה עומדת על אם הדרך – אותה דרך שבה נקברה – כדי לנחם את הגולים, ולהמתין בתקווה לשובם ארצה.
קבר רחל הפך במהלך הדורות למקום תפילה לנשים המבקשות להרות, וביטא תמיד את הגעגועים והתקווה לחזרה מן הגלות. לקבר נקשרות סגולות רבות הקשורות בפריון, לידה, רפואה ושמירה מכל רע.
מסורת מיקום קבר רחל לא התקבלה במלואה בימי התנאים, אך התחזקה ברבות הימים. גם הרמב"ן, שהיה חלוק על מסורת זיהוי הקבר, נמלך בדעתו אחרי שעלה לארץ ישראל ואמר: "וְעַכְשָׁו שֶׁזָּכִיתִי וּבָאתִי אֲנִי לִירוּשָׁלַיִם שֶׁבַח לָאֵל הַטּוֹב וְהַמֵּיטִיב, רָאִיתִי בְּעֵינַי שֶׁאֵין מִן קְבוּרַת רָחֵל לְבֵית לֶחֶם אֲפִלּוּ מִיל".
הקבר, הניצב על אם הדרך, מתואר גם בנבואת ירמיהו: "כֹּה אָמַר ה', קוֹל בְּרָמָה נִשְׁמָע נְהִי בְּכִי תַמְרוּרִים, רָחֵל מְבַכָּה עַל-בָּנֶיהָ; מֵאֲנָה לְהִנָּחֵם עַל-בָּנֶיהָ כִּי אֵינֶנּוּ." (ירמיהו ל"א). עבור העולים אליו שימש קברה של רחל מזכרת-נצח להבטחת ה' "כֹּה אָמַר ה' מִנְעִי קוֹלֵךְ מִבֶּכִי וְעֵינַיִךְ מִדִּמְעָה כִּי יֵשׁ שָׂכָר לִפְעֻלָּתֵךְ נְאֻם ה' וְשָׁבוּ מֵאֶרֶץ אוֹיֵב" (ירמיהו ל"א).
מסורת העלייה לרגל אל קבר רחל היא מן העתיקות והמפורסמות. כבר בשנת 1170 תיאר מגלה הארצות היהודי בנימין מטודלה את ביקורו בקבר רחל הומה-האדם: "וקרוב לבית לחם כחצי מיל קבורת רחל על אם הדרך. והמצבה עשויה מאחת עשרה אבנים למנין בני יעקב ועליה כפה בנויה על ארבעה עמודים. וכל היהודים העוברים חותמים שם על אבני המצבה.".
מבנה הקבר, שעבר מספר שינויים לאורך השנים, לא הפסיק למשוך אליו מבקרים ומתפללים יהודים, מוסלמים ונוצרים כאחד. יהודים – נשים, גברים, מבוגרים ונערים הרבו להגיע לקבר ברגל או ברכיבה בחול המועד פסח ובל"ג בעומר – אז נהגו לשיר, לרקוד, להתפלל ולאכול.
במסעם של הנדבן היהודי-אנגלי משה מונטיפיורי עם אשתו יהודית בארץ ישראל באוקטובר 1827 הגיעו השניים לקבר רחל. הגבירה יהודית, שהייתה חשוכת ילדים בעצמה, חשה הזדהות עמוקה עם דמותה של רחל, ובביקורם השני בארץ בקיץ 1839 תרמה כספים רבים לשיפוץ מבנה הקבר.
במשך תשע עשרה שנים, בין מלחמת העצמאות למלחמת ששת הימים, היה הקבר תחת כיבוש ירדן והגישה אליו נמנעה. מששוחרר המקום, ביום השני למלחמת ששת הימים, אחזה בציבור הישראלי התרגשות עצומה. המונים, מכל גווני החברה הישראלית, הגיעו אל המקום, ובהם גם נשיא המדינה דאז, זלמן שזר ורעייתו. הזמר אריק לביא שר אז, במילותיו של שמוליק רוזן "רְאִי רָחֵל, רְאִי; רְאִי, רִיבּוֹן עוֹלָם; רְאִי, רָחֵל, רְאִי – הֵם שָׁבוּ אֶל גְּבוּלָם ". קברה של רחל היה ונותר אתר מורשת חשוב ביותר בעל משמעות לאומית עבור שומרי מצוות ושאינם-דתיים כאחד, והוא מסמל את הקשר הבל ינתק בין העם לארצו.
בשעה טובה, בתום תקופת שיפוצים ארוכה, תיפתח לציבור מערת אליהו הנביא בחיפה החל מיום ראשון הקרוב, יח' בתמוז (תענית י"ז בתמוז), 17.7.22.שעות פתיחת האתר: 7:00 בבוקר עד 22:00 בערב.
ביום שישי הקרוב, פרשת פנחס, 15.7.22, ייסגר מתחם קבר רחל בין השעות 7:00 בבוקר ועד 13:00 אחה"צ בשל ביקור נשיא ארה"ב.לא תתאפשר כניסה ויציאה ממתחם הקבר.מתפללי מניין ותיקין מתבקשים להזדרז…
הערב, אור לי"ח בסיון, יחול יום פטירתו של רבן גמליאל דיבנה, ויימשך גם מחר.רבן גמליאל דיבנה היה נשיא הסנהדרין ביבנה שלאחר החורבן. נצר להלל הזקן וסבו של רבי יהודה הנשיא…
**"לא היו ימים טובים לישראל כחמישה עשר באב וכיום הכיפורים"** היום בערב, ולאורך היום מחר, יחול יום ט"ו באב, שהוא יום טוב מיוחד המסוגל למציאת זיווגים. סגולה ידועה היא לעלות ביום ט"ו באב לקבר יונתן בן עוזיאל ולהתפלל על זיווג הגון והצלחה בחינוך ילדים. המרכז הארצי נערך לקליטת הבאים לציון…
ביום שלישי כב' בתמוז תשפ"ג תתקיים תפילה מיוחדת במערת השונמית בכפר סולם התפילה בהשתתפות הרה"ג הרב גלאי שליט"א האתר הקדוש ידוע כמקום סגולה לחשוכי בנים. בתפילה ישתתפו קהל רב המגיע להתפלל להיפקד בזרע של קיימא וכן מגיע קהל רב להודות לקב"ה על שנפקדו ב"ה. הסגולה ידועה כמסורת בת שנים רבות…
אתמול בערב, אור לכ"ו בסיון, החלה הילולת יונתן בן עוזיאל בעמוקה ותימשך לאורך היום. יונתן בן עוזיאל היה תנא מן המאה הראשונה לספירה, חי ופעל בשלהי תקופת בית המקדש השני. היה גדול תלמידיו של הלל הזקן וכתב את תרגום הנביאים לארמית, הלא הוא "תרגום יונתן". ההילולה תתקיים בציון הקבר שבעמוקה.…
היום יום הילולת רבי ישמעאל כהן גדול. רבי ישמעאל בן אלישע כהן גדול היה תנא ששימש בכהונה גדולה בשלהי ימי הבית השני, הוצא להורג בידי הרומאים יחד עם רבן שמעון בן גמליאל נשיא הסנהדרין והיה אחד מעשרת הרוגי מלכות. ההילולה מתקיימת היום ומחר כ"ד- כ"ה בסיון, 13-14.6.2023, בציון קברו בכפר…
דוד המלך, מלך ישראל השני אחרי המלך שאול, מלך ארבעים שנה על ממלכת ישראל ובתקופתו ביסס את הממלכה וקבע את ירושלים לבירת הממלכה לעירו- עיר דוד. הוא אבי שושלת המלוכה בישראל ומצאצאיו עתיד לצאת משיח בן דוד. דוד המלך מכונה גם "נעים זמירות ישראל" על שם מזמורי התהילים שהוא מחברם.…
בכל שנה, בערב ר"ח סיון, נוהגים לומר את תפילת השל"ה, שחיבר רבי ישעיהו הלוי הורביץ (השל"ה הקדוש), להצלחה ולשמירה על הבנים. כמו כן, נהגו לעלות בתאריך זה לציון קברו שבעיר טבריה. לפי השל"ה הקדוש, מידי שנה בערב ראש חודש סיוון, ניתנת התורה מחדש ולכן זהו זמן המסוגל לקיבול תפילות על…
הילולת שמואל הנביא תתקיים בימים חמישי, שישי ומוצ"ש כ"ח-כ"ט אייר תשפ"ג, 18-20.05.2023. לא תותר עליית כלי רכב פרטיים למתחם בימי ההילולה. הגעה באמצעות קו 136 בלבד או דרך חניון ההילולה ביציאה משכונת רמות. בכל שעות ההילולה המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים יפעיל מערך היסעים חינם מתחתית ההר לכניסה לקבר שמואל הנביא.…
מחר בערב, יום שני, אור לי"ח באייר תשפ"ג, תתקיים ההדלקה המסורתית בקבר שמעון הצדיק, תנא מימי בית שני וכהן גדול, משיירי הכנסת הגדולה. ההילולה תתקיים בימים שני- שלישי, 08-09.05.2023 בציון קברו שבירושלים. לא תתאפשר הגעה באמצעות כלי רכב פרטיים. ההגעה תתאפשר באמצעות הרכבת הקלה: ירידה בתחנת שמעון הצדיק או באמצעות…
ביום ז' באדר מציינים את הילולת משה רבינו ע"ה בציון התנא האלוקי ר' שמעון בר יוחאי. השנה ההילולה תתקיים בימים שני ושלישי, ו' ו-ז' באדר תשפ"ג (27-28/2/23) בקבר הרשב"י במירון. דרכי הגעה תחבורה ציבורית ואוטובוסים פרטיים: הורדה ואיסוף מתחנות האוטובוס הציבוריות המסומנות בלבד! שימו לב: כניסת אוטובוסים לתוך מושב מירון…
ביום חמישי הקרוב, אור לכ' בטבת תשפ"ג 12.1.2023, נציין את פטירת הרמב"ם, רבי משה בן מימון. רבי משה בן מימון היה פוסק הלכה, פילוסוף, רופא ואיש אשכולות. יליד ספרד. דמות נערצת על יהודים ושאינם יהודים כאחד. תורתו של הרמב"ם היא בעלת היקף אדיר. לאורך כך חייו "לא פסק פומיה מגירסא",…