"ובשעה שבקשו אומות העולם לתעות מדרכיו של הקב"ה, העמיד להם הקב"ה שני גדולים… שֵם ועֵבֶר – והיו מתרין בהן" (בראשית רבה, פר' נ"ב, י"א).
שֵם ועבֶר היו מצאצאי נח, שומרי מסורת האמונה בא-ל אחד. בבית מדרשם למדו אבות האומה.
שֵם ונינו עֵבֶר זכו לאריכות שנים מופלגת עד ימי האבות, וכך יכלו האבות ללמוד מתורתם. שֵם היה בנו הנבחר של נח, אבי השושלת ממנה עמד כעבור עשרה דורות אברהם העברי . עֵבֶר שמהווה את אחת החוליות בשושלת שבין נח לאברהם היה נינו של שם, אשר בימיו נפלגה הארץ.
פילוג הארץ לשפות שונות בא בעקבות חטא "דור הפּלגה" – הניסיון לבנות מגדל שראשו מגיע השמימה (בראשית י"א). על פי המדרש סרב עֵבֶר לקחת חלק בבניית המגדל, ובזכות כך זכה לשמר את השפה המקורית שבה נברא העולם – העברית. יחד עם סבו הגדול שֵם שימר עֵבֶר את יסודות האמונה בא-ל אחד. במדרש נאמר כי כאשר רבקה בקשה לדרוש את ה' בזמן הריונה הלכה לבית מדרשם של שם ועבר. וכמו כן נזכר במדרש כי יעקב אבינו למד בבית המדרש של שם ועבר, ולימד את בנו יוסף את ההלכות שלמד שם (ראו על כך לקמן).
מערת שם ועבר היא מערת קבורה בתחומי העיר העתיקה של צפת. במערה כוכי קבורה מתקופות שונות, ועל גביה מבנה עשוי אבן. במתחם זה קבורים על פי המסורת גם התנאים רבי דוסא בן הרכינס, שמעון בן עזאי ורבי נחמיה.
שֵם ועבֶר היו דמויות מרכזיות בשושלת היוחסין שמנוח ועד אברהם אבינו. שם היה בנו הבכור של נוח, אביהם של כל העמים ה-"שמיים" וביניהם אשור וארם. עבֶר היה נינו של שֵם, ועל מעמדו הייחודי תעיד העובדה כי שֵם עצמו מוזכר בתנ"ך ביחוס ישיר אליו: " וּלְשֵׁם יֻלַּד גַּם הוּא, אֲבִי כָּל בְּנֵי עֵבֶר". אברהם אבינו היה נין-נינו של עבר, ועל כן הוא מכונה "אברהם העברי".
שם ועבר האריכו ימים יתר על שאר בני דורם; שם – עד לימי האבות אברהם ויצחק, ועבר – עד לימיו של יעקב אבינו. מלכי צדק מלך שלם שיצא לקראת אברהם כשחזר ממלחמתו במלכים ששבו את לוט בן אחיו (בראשית י"ד פס י"ח), ואשר הוא מכונה בפסוק שם: "כהן לא-ל עליון", הוא עצמו לדעת חז"ל שם בן נח (סדר עולם פרק כ"א; אבות דר"נ פ"ב; בראשית רבה וירא פר' נ"ו ועוד).
על פי המדרש אברהם אבינו עצמו הלך לבית מדרשו של שם ועבר כאשר התקשה בהבנת ספר יצירה ("בית המדרש" ח"ו עמ' 36). כאשר עשה אברהם אבינו משתה גדול ביום שבו נגמל יצחק (בראשית כ"א ח'), השתתפו במשתה שם ועבר (תנחומא ישן וישלח סי' כג; רש"י בראשית שם). וכאשר נפטר אברהם: "שם ועבר היו מהלכין לפני מיטתו" (בראשית רבה חיי שרה פר' סב).
על רבקה נאמר בתורה שכאשר התרוצצו הבנים בקרבה, הלכה "לדרוש את השם" (בראשית כ"ב, כ"ה). ועל כך אמרו חז"ל כי לצורך זה הלכה לבית מדרשם של שם ועבר (בראשית רבה תולדות פר' ס"ג).
על יעקב אבינו נאמר בתורה שהיה "איש תם יושב אהלים" (בראשית כ"ה כ"ז). ועל כך אמרו חז"ל: "שני אהלים, בית מדרשו של שם ובית מדרשו של עבר". (בראשית רבה [תולדות] פר' ס"ג). וכאשר ברח מפני עשו אחיו לחרן, הסתתר בדרכו ארבע עשרה שנה בבית מדרשו של עבר (סדר עולם פ"ב). ויעקב אבינו מסר לבנו יוסף את כל ההלכות שמסרו לו שם ועבר (בראשית רבה [וישב] פר' פ"ד). ודברים אלו הועברו על ידי בנימין לבנו שנקרא: מופים (בראשית רבה [ויגש] פר' צ"ד).
המסורת אודות קברי שם ועבר בתוך העיר צפת נזכרת רק בדורות האחרונים (גבעת שאול [הורנשטין] עמ' 40). המקום היה בבעלות ערבים אשר בגלל קדושת המקום אשר הוחזק אצלם כקברו של שם, לא הניחו ליהודים להיכנס לשם. רבינו חיים ויטל תלמיד האר"י בספרו שער הגלגולים (הקדמה ל"ז) כותב: "לדרום צפת תוב"ב לצד דרום המגדל יש מעיין אחד ונקרא מעין החדש. ושם קרוב אליה מערה אחת, וקורים אותה: אולד יעקב (כלומר "בני יעקב"), ושם כנגד המעיין ממש לצד צפון בנין נאה ובתים נאים, וכל העולם אומרים כי שם קבור רבי דוסא בן הרכינם וכן אמת, ואין צדיק אחר קבור שם אלא הוא לבדו". ואפשר שכוונתו לומר שבבניין המתואר לא קבור אדם אחר זולתי רבי דוסא בן הרכינס, אך אין זה שולל את האפשרת שבמקום אחר במתחם (אולי במערה) נמצאים קברות שם ועבר. ויש להזכיר בהקשר זה כי אכן קיימות מסורות שמוסרות כי במקום נמצא בית מדרשם של שם ועבר, מבלי להתייחס למקום קבורתם. ומעניין עוד לציין כי אמנם ציון קבר שם בן נח במקום זה, הגיע כפי הנראה דרך מסורת מוסלמית, אך בסיבוב ר' פתחיה מרגשבורג (שביקר בארץ בערך בשנת ד' תתק"מ [1180]) כתוב: כתוב: "בארץ סיחון ועוג אין בו עשב וצמח, כמהפכת סדום ועמורה, וראה קבר ארוך שמונים אמות, ואמרו הישמעאלים שהוא קבר של שם בן נח, אבל היהודים לא אמרו זה".
בשעה טובה, בתום תקופת שיפוצים ארוכה, תיפתח לציבור מערת אליהו הנביא בחיפה החל מיום ראשון הקרוב, יח' בתמוז (תענית י"ז בתמוז), 17.7.22.שעות פתיחת האתר: 7:00 בבוקר עד 22:00 בערב.
ביום שישי הקרוב, פרשת פנחס, 15.7.22, ייסגר מתחם קבר רחל בין השעות 7:00 בבוקר ועד 13:00 אחה"צ בשל ביקור נשיא ארה"ב.לא תתאפשר כניסה ויציאה ממתחם הקבר.מתפללי מניין ותיקין מתבקשים להזדרז…
הערב, אור לי"ח בסיון, יחול יום פטירתו של רבן גמליאל דיבנה, ויימשך גם מחר.רבן גמליאל דיבנה היה נשיא הסנהדרין ביבנה שלאחר החורבן. נצר להלל הזקן וסבו של רבי יהודה הנשיא…
**"לא היו ימים טובים לישראל כחמישה עשר באב וכיום הכיפורים"** היום בערב, ולאורך היום מחר, יחול יום ט"ו באב, שהוא יום טוב מיוחד המסוגל למציאת זיווגים. סגולה ידועה היא לעלות ביום ט"ו באב לקבר יונתן בן עוזיאל ולהתפלל על זיווג הגון והצלחה בחינוך ילדים. המרכז הארצי נערך לקליטת הבאים לציון…
ביום שלישי כב' בתמוז תשפ"ג תתקיים תפילה מיוחדת במערת השונמית בכפר סולם התפילה בהשתתפות הרה"ג הרב גלאי שליט"א האתר הקדוש ידוע כמקום סגולה לחשוכי בנים. בתפילה ישתתפו קהל רב המגיע להתפלל להיפקד בזרע של קיימא וכן מגיע קהל רב להודות לקב"ה על שנפקדו ב"ה. הסגולה ידועה כמסורת בת שנים רבות…
אתמול בערב, אור לכ"ו בסיון, החלה הילולת יונתן בן עוזיאל בעמוקה ותימשך לאורך היום. יונתן בן עוזיאל היה תנא מן המאה הראשונה לספירה, חי ופעל בשלהי תקופת בית המקדש השני. היה גדול תלמידיו של הלל הזקן וכתב את תרגום הנביאים לארמית, הלא הוא "תרגום יונתן". ההילולה תתקיים בציון הקבר שבעמוקה.…
היום יום הילולת רבי ישמעאל כהן גדול. רבי ישמעאל בן אלישע כהן גדול היה תנא ששימש בכהונה גדולה בשלהי ימי הבית השני, הוצא להורג בידי הרומאים יחד עם רבן שמעון בן גמליאל נשיא הסנהדרין והיה אחד מעשרת הרוגי מלכות. ההילולה מתקיימת היום ומחר כ"ד- כ"ה בסיון, 13-14.6.2023, בציון קברו בכפר…
דוד המלך, מלך ישראל השני אחרי המלך שאול, מלך ארבעים שנה על ממלכת ישראל ובתקופתו ביסס את הממלכה וקבע את ירושלים לבירת הממלכה לעירו- עיר דוד. הוא אבי שושלת המלוכה בישראל ומצאצאיו עתיד לצאת משיח בן דוד. דוד המלך מכונה גם "נעים זמירות ישראל" על שם מזמורי התהילים שהוא מחברם.…
בכל שנה, בערב ר"ח סיון, נוהגים לומר את תפילת השל"ה, שחיבר רבי ישעיהו הלוי הורביץ (השל"ה הקדוש), להצלחה ולשמירה על הבנים. כמו כן, נהגו לעלות בתאריך זה לציון קברו שבעיר טבריה. לפי השל"ה הקדוש, מידי שנה בערב ראש חודש סיוון, ניתנת התורה מחדש ולכן זהו זמן המסוגל לקיבול תפילות על…
הילולת שמואל הנביא תתקיים בימים חמישי, שישי ומוצ"ש כ"ח-כ"ט אייר תשפ"ג, 18-20.05.2023. לא תותר עליית כלי רכב פרטיים למתחם בימי ההילולה. הגעה באמצעות קו 136 בלבד או דרך חניון ההילולה ביציאה משכונת רמות. בכל שעות ההילולה המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים יפעיל מערך היסעים חינם מתחתית ההר לכניסה לקבר שמואל הנביא.…
מחר בערב, יום שני, אור לי"ח באייר תשפ"ג, תתקיים ההדלקה המסורתית בקבר שמעון הצדיק, תנא מימי בית שני וכהן גדול, משיירי הכנסת הגדולה. ההילולה תתקיים בימים שני- שלישי, 08-09.05.2023 בציון קברו שבירושלים. לא תתאפשר הגעה באמצעות כלי רכב פרטיים. ההגעה תתאפשר באמצעות הרכבת הקלה: ירידה בתחנת שמעון הצדיק או באמצעות…
ביום ז' באדר מציינים את הילולת משה רבינו ע"ה בציון התנא האלוקי ר' שמעון בר יוחאי. השנה ההילולה תתקיים בימים שני ושלישי, ו' ו-ז' באדר תשפ"ג (27-28/2/23) בקבר הרשב"י במירון. דרכי הגעה תחבורה ציבורית ואוטובוסים פרטיים: הורדה ואיסוף מתחנות האוטובוס הציבוריות המסומנות בלבד! שימו לב: כניסת אוטובוסים לתוך מושב מירון…
ביום חמישי הקרוב, אור לכ' בטבת תשפ"ג 12.1.2023, נציין את פטירת הרמב"ם, רבי משה בן מימון. רבי משה בן מימון היה פוסק הלכה, פילוסוף, רופא ואיש אשכולות. יליד ספרד. דמות נערצת על יהודים ושאינם יהודים כאחד. תורתו של הרמב"ם היא בעלת היקף אדיר. לאורך כך חייו "לא פסק פומיה מגירסא",…