אמרו מלאכי השרת לפני הקדוש ברוך הוא: ריבונו של עולם, אתה אמרת כל המקיים נפש אחת מישראל כאילו קיים עולם מלא…
חכם מתקופת התנאים. היה ממונה על קופה של צדקה.
בנימין הצדיק מוזכר בשמו רק פעם אחת בתלמוד. הוא היה מגבאי הצדקה, והיה אחראי על גביית כספים וחלוקתם לעניים.
בנימין הצדיק חי כנראה בשלהי תקופת בית המקדש השני. בתפקידו כגבאי צדקה היה פוגש יום יום את כל האנשים קשי-היום שהיו דופקים על דלתו בתחינה לצדקה, על מנת שיוכלו לקנות מעט אוכל ולהחיות את נפשם. התלמוד מספר כי בזכות מסירותו של בנימין על מצוות הצדקה זכה להירפא ממחלה קשה.
קבר בנימין הצדיק נמצא ברחוב לוחמי הגטאות בעיר צפת. המקום איננו חלק מבית עלמין, ואין ציוני קברים אחרים הסמוכים אליו. במקום בית כנסת קטן, ובתוכו מוצב לוח אבן ועליו סיפורו של בנימין הצדיק. בשנים האחרונות רוצפה סביבת הקבר, המקום מתוחזק ואף מתקיימים בו סדרי לימוד ושיעורים. הקבר ומקומו מוזכרים ב"שער הגילגולים" (הקדמה ל"ז) של רבי חיים וויטאל בשם האר"י.
יש הסוברים שבנימין הצדיק הלא הוא "אבא בנימין" המוזכר עוד כמה פעמים בתלמוד בתור חכם הדורש באגדות בנושא התפילה. בין השאר מובאת מפיו האמירה "אין תפילת של אדם נשמעת אלא בבית הכנסת". אולם זיהוי זה בין שני האישים אינו וודאי.
כגבאי צדקה, היווה בנימין הצדיק כתובת לכל מי שרצה לתרום מכספו לעניים. בנוסף, היה הוא פונה לאנשים בעלי יכולת כלכלית ומשדלם להפריש מרכושם לטובת מעוטי היכולת. כל מי שהפקיד את כספו אצל בנימין הצדיק ידע כי ייעשה בכסף שימוש הגון, וכל עני שדפק על דלתו ידע כי בנימין יעשה ככל שביכולתו כדי לעזור לו. פעם אחת דפקה על דלתו אלמנה אחת ולה שבעה ילדים. קופת הצדקה הייתה ריקה לגמרי ובנימין לא ידע כיצד לעזור לה. התחננה האישה לפני בנימין ואמרה לו: "אם אין אתה מפרנסני, הרי אישה ושבעה בניה מתים". הוציא בנימין משארית כספו שלו ומסר לאותה אישה, והלכו היא ובניה והחיו את נפשם. לימים חלה בנימין במחלה קשה. על פי המסופר בתלמוד (בבא בתרא י"א) באו מלאכי השרת לפני הקב"ה ואמרו לפניו: ריבונו של עולם, הרי ידוע כי כל המקיים נפש אחת מישראל כאילו קיים עולם מלא. והנה בנימין, הרי קיים לא נפש אחת אלא שמונה – אותן שמונה נפשות של האלמנה וילדיה, וכי כך יעלה בחלקו שימות ממחלתו בלא עת? באותה שעה נחתם דינו של בנימין לחיים, והוסיפו על שנותיו עוד עשרים ושתיים שנה, לקיים מה שנאמר "וצדקה תציל ממוות".
על-פי המסורת, יום ההילולה של בנימין הצדיק הוא ב-כ"ט אב, ערב ראש חודש אלול.
נוהגים להרבות בצדקה לכבודו של בנימין הצדיק שהתפרסם במצוות הצדקה, ומתפללים לאריכות ימים ולרפואה שלמה "בסוד וצדקה תציל ממוות".
בשעה טובה, בתום תקופת שיפוצים ארוכה, תיפתח לציבור מערת אליהו הנביא בחיפה החל מיום ראשון הקרוב, יח' בתמוז (תענית י"ז בתמוז), 17.7.22.שעות פתיחת האתר: 7:00 בבוקר עד 22:00 בערב.
ביום שישי הקרוב, פרשת פנחס, 15.7.22, ייסגר מתחם קבר רחל בין השעות 7:00 בבוקר ועד 13:00 אחה"צ בשל ביקור נשיא ארה"ב.לא תתאפשר כניסה ויציאה ממתחם הקבר.מתפללי מניין ותיקין מתבקשים להזדרז…
הערב, אור לי"ח בסיון, יחול יום פטירתו של רבן גמליאל דיבנה, ויימשך גם מחר.רבן גמליאל דיבנה היה נשיא הסנהדרין ביבנה שלאחר החורבן. נצר להלל הזקן וסבו של רבי יהודה הנשיא…
דוד המלך, מלך ישראל השני אחרי המלך שאול, מלך ארבעים שנה על ממלכת ישראל ובתקופתו ביסס את הממלכה וקבע את ירושלים לבירת הממלכה לעירו- עיר דוד. הוא אבי שושלת המלוכה בישראל ומצאצאיו עתיד לצאת משיח בן דוד. דוד המלך מכונה גם "נעים זמירות ישראל" על שם מזמורי התהילים שהוא מחברם.…
בכל שנה, בערב ר"ח סיון, נוהגים לומר את תפילת השל"ה, שחיבר רבי ישעיהו הלוי הורביץ (השל"ה הקדוש), להצלחה ולשמירה על הבנים. כמו כן, נהגו לעלות בתאריך זה לציון קברו שבעיר טבריה. לפי השל"ה הקדוש, מידי שנה בערב ראש חודש סיוון, ניתנת התורה מחדש ולכן זהו זמן המסוגל לקיבול תפילות על…
הילולת שמואל הנביא תתקיים בימים חמישי, שישי ומוצ"ש כ"ח-כ"ט אייר תשפ"ג, 18-20.05.2023. לא תותר עליית כלי רכב פרטיים למתחם בימי ההילולה. הגעה באמצעות קו 136 בלבד או דרך חניון ההילולה ביציאה משכונת רמות. בכל שעות ההילולה המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים יפעיל מערך היסעים חינם מתחתית ההר לכניסה לקבר שמואל הנביא.…
מחר בערב, יום שני, אור לי"ח באייר תשפ"ג, תתקיים ההדלקה המסורתית בקבר שמעון הצדיק, תנא מימי בית שני וכהן גדול, משיירי הכנסת הגדולה. ההילולה תתקיים בימים שני- שלישי, 08-09.05.2023 בציון קברו שבירושלים. לא תתאפשר הגעה באמצעות כלי רכב פרטיים. ההגעה תתאפשר באמצעות הרכבת הקלה: ירידה בתחנת שמעון הצדיק או באמצעות…
ביום ז' באדר מציינים את הילולת משה רבינו ע"ה בציון התנא האלוקי ר' שמעון בר יוחאי. השנה ההילולה תתקיים בימים שני ושלישי, ו' ו-ז' באדר תשפ"ג (27-28/2/23) בקבר הרשב"י במירון. דרכי הגעה תחבורה ציבורית ואוטובוסים פרטיים: הורדה ואיסוף מתחנות האוטובוס הציבוריות המסומנות בלבד! שימו לב: כניסת אוטובוסים לתוך מושב מירון…
ביום חמישי הקרוב, אור לכ' בטבת תשפ"ג 12.1.2023, נציין את פטירת הרמב"ם, רבי משה בן מימון. רבי משה בן מימון היה פוסק הלכה, פילוסוף, רופא ואיש אשכולות. יליד ספרד. דמות נערצת על יהודים ושאינם יהודים כאחד. תורתו של הרמב"ם היא בעלת היקף אדיר. לאורך כך חייו "לא פסק פומיה מגירסא",…
כבכל שנה, במהלך ימי החנוכה יערכו הדלקות נרות חנוכה באתרים הקדושים ברחבי הארץ. מוזמנים לצפות בגלרית ההדלקות! חנוכה מאיר ושמח!
ביום חמישי בערב, אור לט"ו בכסלו, 8.12.22, מציינים את יום פטירתו של רבי יהודה הנשיא, נשיא הסנהדרין ועורך המשנה. רבי יהודה חי ופעל בגליל במאה ה-2 לסה"נ. כנשיא הסנהדרין היה לו תפקיד מרכזי בשיקום הקהילה היהודית בארץ ישראל לאחר מרד בר-כוכבא, ובמנהיגותו השתלבו הפן הרוחני והפן המדיני במלוא עצמתם –…
"קוֹל בְּרָמָה נִשְׁמָע נְהִי בְּכִי תַמְרוּרִים רָחֵל מְבַכָּה עַל בָּנֶיהָ…" י"א במרחשוון הוא יום ציון פטירת רחל אמנו ע"ה. השנה יום ההילולה חל ביום שבת. על כן ההילולה תיערך בין הימים חמישי -ראשון (ט'- י"ב בחשוון תשפ"ג 3-611/22) במתחם הקבר בבית לחם. פרטים והנחיות נוספות לגבי ההילולה מופיעים בדף ההילולה (היכנסו…
ביום חמישי, ט"ו בתמוז, 14.7.22, התקיים אירוע חגיגי לרגל פתיחה מחודשת של מערת אליהו הנביא בחיפה. כיבדו את האירוע בנוכחותם רב הכותל והמקומות הקדושים הרב רבינוביץ', הרב הראשי הרב לאו, אנשי המשרד לשירותי דת והמרכז לפיתוח המקומות הקדושים, הרב טוויל - רבה של מקסיקו, והתורם אלברטו כוכב ממקסיקו ומשפחתו אשר…